lunes, 24 de diciembre de 2007

Estrabón


Estrabón fou un geògraf i historiador grec nascut a Amasia, ciutat del Pontos (l'actual Amasia, a Turquía) a l'any 63 a.C. La data de la seva mort se situa sobre l'any 19.


Fou un gran viatger que, aprofitant la pax romana, recorregué casi totes les terres de la ecumene, arribant a Armenia a orient, fins a Cerdenya a occident, i des del Mar Euxí (Mar Negre) al nort fins als límits d'Etiopia al sud. Recorregué el Nil fins a Asuán en una expedició dirigida per Elio Galo, prefecte romà d'Egipto.

D'ell es conserven unicamente alguns fragments del seu treball històric, les seves Memòries històriques, en 43 llibres, complement de la historia del grec Polibio. En canvi sí es recull gairebé per complet la seva magna obra Geographiká (Geografia), que es data entre els anys 29 aC, quan inicia el seu periple, fins l'any 7. Consta de 17 volums d'una descripció detallada del món tal i com es conegué en l'antiguitat i posseeixen un gran valor, sobretot com informe, per les propies i extenses observacions. Interessa senyalar que el tercer d'ellos el dedica a Iberia i el que en s'hi diu fou recopilat d'altres fonts, ja que Estrabón mai estigué a la Península Ibèrica.

Com a geògrafo descriptiu rebutjà l'obra dels geògrafs matemàtics com Eratóstenes de Cirene o Hiparco de Nicea pel seu caracter purament astronòmic o cartogràfic. Això el portà a una despreocupació per les causes físiques dels fenomenos naturals, centrant-se en els aspectes humans, la historia i els mites per a compondre un retrat de les gents i els països que estudiava.


La seva obra més important és la Geografia, que consta de:

Volum I: Llibres I-II: Prolegòmens.
Volum II: Llibres III-IV: Iberia / Gàl·lia, Britania i Itàlia Cisalpina.
Volum III: Llibres V-VII: Italia fins Campania / sud d'Itàlia i Sicília / Europa central, Epir, Macedonia i Tràcia.
Volum IV: Llibres VIII-X: Grècia i les illes.
Volum V: Llibres XI-XIV: Asia Menor.
Volum VI: Llibre XV: India i Partia.
Volum VII: Llibres XVI-XVII: Pròxim Orient / Egipte, Etiopia i nord d'Àfrica.


La foto és la Península segons Estrabón... que voleu? No va estar-hi mai... i no la veig tant malament, eh?!

No hay comentarios: